Share

van woorden naar verhaal

de weg van enkele losse verhalen naar een roman

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Het voelt wat vreemd om te schrijven over iets dat ik geschreven heb, maar toch wil ik iets vertellen over iets waar ik de afgelopen vijftien jaar aan gewerkt heb. Eigenlijk was het langer, maar de laatste vijftien jaar werd echt besteed aan het creëren van het verhaal...een roman.

Het begon toen ik een jaar of achttien, negentien was en de behoefte kreeg om mijn gevoelens, mijn gedachten en wat er maar in me opkwam, op te schrijven. In het begin was alles wat ik schreef nogal afgezaagd, de dingen die je zou kunnen verwachten van een tiener die worstelt met alles wat hij voelt en meemaakt in het leven, maar na verloop van tijd ontstond er een creatievere manier van schrijven en begon ik kleine verhaaltjes te schrijven. En tijdens het schrijven van deze kleine verhaaltjes gebeurde er iets opmerkelijks... iets wat ik me pas veel later realiseerde... op bepaalde punten, of momenten, had ik het gevoel dat ik in een soort grenzeloze ruimte viel waarin ik niet meer nadacht over wat ik schreef of wat ik wilde schrijven, maar de woorden leken te 'verschijnen' op papier, de zinnen schreven zichzelf.
Zoals ik al zei, leerde ik pas later dat dit automatisch schrijven wordt genoemd en dat het een toestand is waarin je je openstelt voor alles wat er in je geest opkomt. Ik heb nooit de moeite genomen om volledig te begrijpen wat dit automatisch schrijven inhield of hoe ik het kon 'beheersen'. Dat hoefde ook niet, als ik wilde schrijven, ging mijn fantasie vanzelf open en kwamen de woorden. Een writers-block was (nog) onbekend voor mij en trouwens...ik zag mezelf niet als schrijver...nog steeds niet, hoewel ik nu een roman van vierhonderd pagina's heb geschreven :).

Hoe dan ook, zoals ik al zei, het begon met kleine verhaaltjes te schrijven...ik denk dat ik in totaal ongeveer acht verhalen heb geschreven...die allemaal ergens in een la belandden totdat ik ze op een gegeven moment weer vond en ze begon te lezen. Sommige van deze verhalen, zoals "De pen" (Hier te lezen) waren grappig en een beetje vreemd (ik heb zelfs meegedaan een plaatselijke schrijverswedstrijd), terwijl andere verhaaltjes meeslepender waren, waardoor ik dacht dat het misschien interessant was om weer te gaan schrijven. Dus dat deed ik. En tot mijn eigen verbazing kreeg ik een paar jaar later de eerste ruwe hoofdstukken van de roman "Cain".
Na die 'paar jaar' kwam er een stop in mijn schrijven. Ik weet niet meer goed waarom dit gebeurde. Wat ik me wel herinner is, dat toen ik enkele jaren later al die hoofdstukken begon te lezen, dat ik voor het eerst het gevoel kreeg dat ik dit verhaal wilde afmaken en dat het een echt boek moest worden.

Het verhaal: Cain
Cain is een jongen die toevallig…nouja, toevallig…op reis wordt gestuurd om ‘iets’ te gaan zoeken, maar hem wordt niet verteld wat dit precies is. De reis omvat echter meer dan hij kon voorzien en zal zijn leven gaan vormen en bepalen. Het verhaal begint wanneer Cain zijn mentor ontmoet die hem helpt te ontdekken wie en wat hij is. In het begin gaat het allemaal sneller dan Cain kan bevatten, maar uiteindelijk vindt hij zijn weg en leert hij te vertrouwen op zijn vermogens en zijn lot. Hij ontmoet verschillende interessante figuren die, op hun eigen manier, beïnvloed zijn of zullen worden door de aanwezigheid van Cain en andersom. Hun levens zijn zodanig versmolten dat het eenieder duidelijk wordt welke rol ze in hun eigen of in het leven van Cain moeten vervullen.

Hoewel het verhaal fictie is, dat in mijn geest tot leven kwam, zijn veel gebeurtenissen afgeleid van ervaringen die ik zelf heb meegemaakt. Een van de redenen om dit verhaal te schrijven was het beschrijven van deze ervaringen. Op een bepaald moment in mijn leven wilde ik “wakker” worden. Wat ik met deze woorden bedoel, heb ik geprobeerd te beschrijven in “Cain”.

Is het reeds gepubliceerd?
Op dit moment ben ik bezig met de laatste revisie, de laatste lootjes, waarna ik het naar verschillende uitgevers zal sturen. Daarna is het (af)wachten…
Als je geïnteresseerd bent in het boek of geïnformeerd wilt worden wanneer het inderdaad wordt uitgegeven, stuur mij een bericht en ik houd je op de hoogte.